top of page

KJEKT Å VITE .....

NATURAL BALANCE DENTISTRY

Forfatter: Iren Bastholm

Fra naturens side er hesten ment å leve av fór som sliter fortennene mer enn det fóret de fleste av dagens hester lever av. Dette fører til ujevn slitasje av tennene og harde kanter. Slike kanter kan begrense kjevens bevegelsesfrihet og bør derfor fjernes. Det hesten trenger er en balansert munn som passer det enkelte individet slik at han eller hun kan ha full bevegelsesfrihet både til sidene og fremover/bakover. Denne bevegelsfriheten er viktig for at hesten skal kunne skjære og tygge maten ordentlig og dermed oppnå fullgod fordøyelse. (Les mer)

DIN HESTS TRENINGS IQ

Av Andy Curry

Oversatt av Trine Grimsrud

Det har blitt gjort en interessant undersøkelse om en persons IQ. Det interessante var å undersøke en persons IQ etter han eller hun hadde hatt ferie. Det viste seg at din IQ kan falle så mye som 20% etter en 3 ukers ferie!


Og vet du hva!? –Hester kan miste litt av sin IQ også. Men det er egentlig ikke IQ de mister, men mer av å ikke ”beeing in the groove.” 

(Les mer)

Trenden barfothest fra 2000 til nå (sommeren 2008).

Bevegelsen "Batfothest" er i Norge som i Nord Amerika, blitt mer enn en "bakgårdsbevegelse" . Mange holder hester uten jernsko og som en del av en generell livsstil for alternativ helse og trening. Stadig flere holder hesten barfot for å hele hovproblemer, som ofte er et resultat av langvarig dårlig beslagspraksis. Trenden i bevegelsen er ønske om sunnere og mer helsesterke hester med naturlige høver. (Les mer)

MED ELLER UTEN SKO? Artikkel fra Ridehesten

Det kan ha både gode og mindre gode følger når ”nye” tanker oppstår og det skapes en ideologi. En fare ved ”nye” ting er ofte at det fenger de som har liten erfaring.Det er i dag generelt blitt skarpe skiller mellom de såkalte barfottrimmere og faglærte hovslagere og veterinærer, en tendens man også ser både i USA og våre naboland.

Mellom barken og veden

De ytterliggående som bekjenner seg til barfottanken hevder at det å sko hester er dyreplageri – mens hovslagere og veterinærer står for det stikk motsatte argumentet: Hesten kan gå uten sko dersom bruk av hesten og hovens helse kan klare dette. Da skal beskjæring utføres av en faglært hovslager og ikke av en barfottrimmer,som i beste fall har vært på et kurs – og i verste fall kun har lest om slik trimming i bøker. Hvis det siste er tilfelle, er risikoen for at det resulterer i dyreplageri altfor stor, mener hovslagere og veterinærer. De kan henvise til tilfeller der det er konstatert overtredelse av dyrevernsloven der barfottrimmere som har forlatt hester med blødende høver og sterke smerter. I Norge har en som trimmet etter Strassermetoden blitt ilagt bot. Motsatt mener barfottrimmere at deres metoder har reddet adskillige hester da hester med hovproblemer har blitt friske igjen etter å ha fått den rette barfottrimmen og gått uten sko. Mens disse frontene står mot hverandre, risikerer hesten å komme mellom to velmenende leire. 

EN BØNN OG GODE RÅD TIL ALLE HINGSTEEIERE

Forfatter: Vigdis Aarestrup

Vi er nå godt inne i avlssesongen 2008, og jeg håper alle jobber hardt for å lage flest mulig pintoer på de flotte kåra hingstene i NPF.Husk å ringe NHS, og bestill bedekningsliste! Denne er i 3 eksemplarer. En skal dere ha selv, en skal til arkivet i NPF og en skal til NHS/Starum.

Foreningen er veldig avhengig av at alle sender inn hingsteliste etter sesongslutt, slik at vi kan følge opp ”våre” avkom, vise til avlsresultater osv. på for eksempel det årlige møte for avlsorganisasjoner i Sikkilsdalen. (Les mer…)

bottom of page