top of page

NATURAL BALANCE DENTISTRY

Forfatter: Iren Bastholm

Jeg har nå vært en uke i USA på kurs i Natural Balance Dentistry. Det var et veldig interessant kurs om en overbevisende tilnærming til tannrasping, og jeg kommer til å dra tilbake dit flere ganger for å få med meg flere kurs. Jeg ønsker derfor å dele litt info med dere (se lenger ned).Jeg har nå straks fått alt utstyret jeg trenger for å raspe tenner og kommer til å starte med mine egne hester. I tillegg er jeg allerede bestilt til noen få 

andre hester. For å ha et enda bedre tilbud til hesteeiere i Norge har jeg invitert Tom Howell fra USA til å komme hit og holde et seminar, samt behandle noen hester. Tom flere års erfaring med metoden og har oppnådd veldig gode resultater. Jeg håper å få arrangert dette i løpet av sommeren, gjerne første uka i august. Jeg satser i første omgang på å arrangere dette i Trondheim, men er det mange nok som er interessert andre steder, så kommer vi selvfølgelig dit også. Så send meg gjerne en melding tilbake med et ja eller nei slik at jeg får vite om du er interessert i å delta på et slikt seminar, evt. få din hest behandlet av Tom. Mer info kommer til å bli lagt ut på min nettside www.adamovita.com.

Send gjerne denne informasjonen videre til andre som kan være interessert.


Tusen takk for oppmerksomheten.


Mvh Irén

Prinsipper ved

Natural Balance Dentistry

Fra naturens side er hesten ment å leve av fór som sliter fortennene mer enn det fóret de fleste av dagens hester lever av. Dette fører til ujevn slitasje av tennene og harde kanter. Slike kanter kan begrense kjevens bevegelsesfrihet og bør derfor fjernes. Det hesten trenger er en balansert munn som passer det enkelte individet slik at han eller hun kan ha full bevegelsesfrihet både til sidene og fremover/bakover. Denne bevegelsfriheten er viktig for at hesten skal kunne skjære og tygge maten ordentlig og dermed oppnå fullgod fordøyelse.


Vi som driver med Natural Balance Dentistry er samtidig opptatt av at man ikke bør fjerne mer av tennene enn det hesten har behov for. Dersom man runder av tennene, vil dette nemlig føre til at kjeven blir mer ustabil og hesten må spenne musklene sine for å holde den på plass. En slik anspenthet kan deretter forplante seg videre gjennom kroppen, på samme måte som hos oss mennesker. Hesten trenger altså også stabilitet i munnen. Dette oppnås ved at jeksler, fortenner og leddet der kjeven er �hengslet� på skallen, temporal-mandibular leddet (TMJ), mottar likt press i hviletilstand. I dette leddet finner vi også en veldig stor konsentrasjon av proprioseptorer. Disse gir kroppen tilbakemelding og hvor den er i tid og rom. En riktig plassering av og press på dette leddet er derfor spesielt viktig for at hesten skal kunne prestere i forhold til sitt potensiale.


Et annet viktig punkt ved Natural Balance Dentistry er at vi alltid ser på fortennene først. Vinkelen på flaten der de øvre og nedre fortennene møtes bestemmer mye av plasseringen for hele kjeven. Dette påvirker selvfølgelig også TMJ. Forflytninger av dette leddet kan være hemmende for hestens bevegelser og i verste fall er det også smertefullt.


Både før og etter tannbehandlingen (og gjerne også underveis) vil en Natural Balance Dentist alltid sjekke kjevens bevegelighet både fremover og bakover og sideveis. Dette blir gjort for å se hva hesten har behov for å få endret. Vi forsøker nemlig å finne de små endringene som kreves for at akkurat denne hesten skal få det bedre.


For å gjøre behandlingen til en så positiv opplevelse som mulig for hesten forsøker vi å beholde en rolig atmosfære. I praksis vil det si at ingen holder fast hesten. Ønsker hesten å holde hodet sitt lavt, setter behandleren seg ned på kne. Videre blir også munnen åpnet og lukket flere ganger heller enn å tvinge hesten til å holde munnen åpen helt til man er ferdig.


Instrumentene som benyttes av en Natural Balance Dentist er også spesielt utviklet for å være ergonomisk tilpasset hesten. Disse har vært testet og funnet og være mindre forstyrrende for hesten i tillegg til å passe individuelle tenner bedre. Dette minsker risikoen for skader på det myke vevet i munnen.


Les også gjerne Spencer LaFlures artikkel "Natural Balance in the Equine Mouth" her...

bottom of page